poniedziałek, 7 stycznia 2013

Molto bene

To taki makaronik, podpatrzony w Pizza Hut.
Do przygotowania molto bene potrzebujemy
- 1/2 paczki makaronu tagliatelle
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
- 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoika
- klika plasterków szynki (najlepiej parmeńskiej, ale spokojnie może być zwykła)
- pieprz biały
- ok. 1/2 l mleko 3,5%
- łyżka masła
- łyżka mąki
- czosnek
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- rukola
- kilka pomidorków koktajlowych
Na początek zajmijmy się zrobieniem sosu beszamelowo – czosnkowego.Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę po czym ciągle mieszając dolewamy podgrzane mleko (podgrzane, by nie porobiły się grudki). Gdy nabierze jednolitej konsystencji dodajemy czosnek(świeży przeciśnięty lub granulowany)  trochę startej gałki muszkatołowej i sól
Na patelni na oliwę wrzucamy szynkę pokrojoną w paski i delikatnie ją podsmażamy, następnie dodajemy suszone pomidory też podziabane w paski, znów chwilkę smażymy i dodajemy oliwki. Całość jeszcze chwilkę smażymy i bez tłuszczu dodajemy do sosu beszamelowego. Doprawiamy białym pieprzem. Zagrzewamy razem kilka minut. Dodajemy rukolę i pomidorki w połówkach i już tylko zagrzewamy.Podajemy z makaronem-taśmami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz