poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zupa gulaszowa

Bardzo lubię zupy, a takie, w których jest dużo składników chyba najbardziej!
Zupa gulaszowa ma tę zaletę, że jest jedngarnkowym daniem...no i można ją nagotować na dwa, trzy dni. Każdego następnego dnia, odgrzewana, jest smaczniejsza.
-30 dg wołowiny chudej
-3 marchewki
-1 pietruszka - korzeń
- kawałek selera
-ćwierć niewielkiej główki kapusty białej
-1 duża papryka, najlepiej czerwona
-4 ziemniaki
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
-ziele angielskie, listki laurowe, kostki rosołowe pieprz ziarnisty, sól

Mięso kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy na dwóch łyżkach oleju z pestek winogron, aż do zrumienienia i całkowitego odparowania wody. Dodajemy cebulę, pokrojoną w dużą kostkę i razem zasmażamy. Na patelnię wlewamy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy ze dwie kostki rosołowe.
Zawartość patelni przelewamy do dużego garnka. Dodajemy przyprawy i czosnek w całych ząbkach. Zagotowujemy i dodajemy wrzącą wodę w takiej ilości, w jakiej objętości zaplanowaliśmy zupę. Gotujemy wołowinę na pół miękko. Trudno powiedzieć ile czasu to potrwa, bo wszystko zależy od jakości mięsa. Gdy mięso na pół miękkie dodajemy pietruszkę i seler w całości, a marchewki pokrojone w plasterki. Po ok. 5 minutach dodajemy kapustę, pokrojoną w kostkę oraz paprykę, przekrojoną na 4 części. W oryginalnej zupie papryka idzie do garnka pokrojona w kostkę lub paseczki, ale….. ale zdarza się że mąż, syn itd. nie lubią, by „pływały farfocle papryki”…. Chodzi o skórki papryki. Dlatego ja dodaję paprykę w dużych kawałkach, farfocli nie ma, a papryka oddaje zupie cały swój smak. Jak wszystko zawrze dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do chwili, gdy kapusta prawie miękka. Teraz wrzucamy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i wszystko gotujemy do ich miękkości (ok. 10-15 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz