poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pulpety ala gołąbki

Bardzo wygodne, bardzo szybkie, bardzo smaczne....prawie jak gołąbki. Wiem, że prawie czyni wielką różnicę, ale w tym wypadku ta różnica nie aż taka wielka. W smaku. Bo w wygodzie przygotowania wielka. Na korzyść wygody rzecz jasna.
Składniki:
- 25 dg mięsa mielonego wieprzowego
- 25 dg mięsa wołowego mielonego
Może być tylko wołowe albo tylko wieprzowe - byle nie tłuste
- 1 p. ryżu ugotowanego (najlepiej długi lub parabolien)
- 3 średnie cebule
- 1/4 białej kapusty
- koncentrat pomidorowy
- 2-3 suszone grzybki (niekoniecznie)
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz mielony, kilka ziaren pieprzu, kilka ziela angielskiego, listek laurowy, szczypta cukru, łyżka mąki
- łyżka ketchupu
W misce wymieszać mięso mielone surowe, gotowany ryż, sól, pieprz mielony i ketchup.
Jedną cebule pokroić tak drobno jak potrafimy i poddusić na łyżce oleju (nie rumienić). Dodać drobno pokrojoną kapustę - tyle, ile mieści się w dwóch garściach gdy już poszatkowana. Poddusić razem z cebulą aż się zeszkli. Cebulę z kapusta dodać do mięsa i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
W osobnym garnku na łyżce oleju poddusić dwie pozostałe cebule pokrojone w cienkie piórka. Dodać resztę białej kapusty pokrojonej dość drobno. Podsmażyć razem. Dodać dwie łyżki koncentratu, ziarnka pieprzu, ziela, listek, cukier i dwie kostki rosołowe. Podsmażyć aż do chwili, gdy zaskwierczy. Posypać łyżką mąki, zamieszać i zasmażyć. Teraz dodać ok. 1,5 litra gorącej wody. (Zasada do wszelkich zasmażek - do gorącej mąki - gorąca woda, do zimnej - zimna. Wówczas nie robią się grudki, budyń etc ;-))). Dusić na wolnym ogniu, do momentu gdy kapusta będzie miękka. Posmakować, ewentualnie dosolić i dodać koncentratu, jeśli sos za mało kwaśny. Teraz z przygotowanego mięsa formujemy pulpety, nieco mniejsze niż piłka tenisowa. Ostrożnie wkładamy do wolno wrzącego sosu. Razem dusimy ok. pół godziny.
Pychotka gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz