Jestem mamą dorosłych dzieci. Nawet mam już Zięcia. Może Synowa pojawi się na nieboskłonie czyli anioł zstąpi na ziemię?
Spisuję domowe przepisy, czasem banalne, czasem trudniejsze, by służyły młodym. Wszak jedzonko to jedna z największych przyjemności, nieprawdaż?
wtorek, 19 lutego 2013
Pstrąg pieczony i surówka z kiszonej kapusty
Pstrąg to bardzo smaczna rybka. Nie da się ukryć. Wędzony, grillowany, w galarecie....w każdej postaci pycha. Jako danie obiadowe najczęściej przygotowuję pieczonego w folii aluminiowej.
Pstrąga w całości, dokładnie płuczemy (znaczy najpierw wywalamy to, co ma w brzuszku) i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, także wnętrze. Solimy wewnątrz i na zewnątrz, obsypujemy mielonym, czarnym pieprzem. Do środka ryby wkładamy: plasterek cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem, bo cytryny używamy ze skórką), ziółka jakie mamy (ja miałam lubczyk i majeranek, więc dałam po kilka gałązek jednego i drugiego), po 1 pokrojonym ząbku czosnku. Po wierzchu skrapiamy oliwą z oliwek i każdą sztukę zawijamy w folię aluminiową tak cwanie, by zawartość, gdy puści sok, nie wypływała oraz by łatwo było rozchylić folię przed rumienieniem, w trakcie pieczenia. Tak zapakowaną rybę wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Paczuszki układamy na blasze i na środkowym poziomie wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy 15 minut po czym wystawiamy blachę, rozchylamy folię alu tak, by ryba mogła się zrumienić i wstawiamy ponownie do pieca, na kolejne 15 minut.
Po tym czasie, każdy zabiera sobie paczuszkę i ....rozgrzebuje na swoim talerzu.
Do tego najczęściej robię surówkę z kiszonej kapusty poszatkowanej, wymieszanej z połową czerwonej lub zwykłej, cukrowej cebuli, posiekanej drobniutko, startym jabłkiem i startą jedną marchewką. Do tego cukier, pieprz mielony, trochę oleju. Wystarczy na pół godziny odstawić i jest bardzo smacznie i bardzo zdrowo.
Witaj Rybka pyszna, tylko ja do środka nie daje czosnku, bo mi z ryba nie podchodzi, a daję tylko cytrynę i gałązki koperku( mam zapas zamrożonych gałązek)Natomiast ta surówka jest smakowita, że aż slinka mi juz cieknie. Zamiast oliwy daję łyżkę majonezu albo gęstej śmietany. Cholerka smaku mi narobiłaś pstrągiem, a do rybnego 20 km. Pozdrawiam
To jak juz śniegi stopnieją i się do rybnego dostaniesz to zrób sobie zapas i zamroź;-)) Kiszonej kapusty z majonezem nie lubię.....znaczy nie umiem sobie wyobrazić tak naprawdę
Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńI tak przyrządzonego pstrąga i taką suróweczkę:)
Chociaż w duecie nigdy nie jadłam:)
Witaj
OdpowiedzUsuńRybka pyszna, tylko ja do środka nie daje czosnku, bo mi z ryba nie podchodzi, a daję tylko cytrynę i gałązki koperku( mam zapas zamrożonych gałązek)Natomiast ta surówka jest smakowita, że aż slinka mi juz cieknie. Zamiast oliwy daję łyżkę majonezu albo gęstej śmietany. Cholerka smaku mi narobiłaś pstrągiem, a do rybnego 20 km. Pozdrawiam
To jak juz śniegi stopnieją i się do rybnego dostaniesz to zrób sobie zapas i zamroź;-)) Kiszonej kapusty z majonezem nie lubię.....znaczy nie umiem sobie wyobrazić tak naprawdę
Usuń