sobota, 11 maja 2013

Jabłka z kruszonką



Zróbcie sobie coś pysznego. I to będzie szybko. I musi się udać, bo mnie się udało. Na pewno macie w domu:



- kilka jabłek (u mnie 5 niewielkich)

- ½ kostki masła + do wysmarowania naczynia

- ½ szklanki cukru

- ½ szklanki mąki pszennej

- cynamon

- cukier waniliowy

- 2 garstki płatków migdałowych (niekoniecznie)

- garść rodzynek (niekoniecznie – ja nie dałam, bo mi się zapomniało je zawczasu namoczyć)

Naczynie żaroodporne nasmarowałam masłem. Grubą warstwę położyłam na dno naczynia i tak na półtora centymetra wysokości ścianek. Jabłka, obrane i pozbawiona gniazd nasiennych pokroiłam w plasterki, podzieliłam na dwie porcje i pierwszą, dość bezładnie, poukładałam w naczyniu. Posypałam cynamonem, cukrem waniliowym, a następnie rozkruszyłam w dłoni trochę płatków migdałowych i też rozsypałam na jabłka. Teraz położyłam drugą warstwę jabłek i posypałam tym wszystkim co wcześniej. Warstwy jabłek można także posypać rodzynkami. Można zrobić więcej warstw jabłek. Ja jednak byłam pewna, że mi ten deserek nie wyjdzie, więc jak dam mniej jabłek to będzie mniejsza strata :-)))).

Następnie w misce połączyłam, metodą ugniatania, składniki na kruszonkę, po czym rozkruszyłam ją na jabłka. Rozkruszyłam to jednak nie jest najlepsze określenie, bo masa była dość lepka. Po prostu urywałam po kawałku i rozkładałam na owocach.

Piec nagrzałam do 150 st. C
i wstawiłam na 45 minut + 10 minut grzałka górna i termoobieg dla zrumienienia


















Wystawiłam z pieca i wytrzymałam tylko tyle, by już nie parowało. Od razu musiałam sprawdzić co mi z tego wyszło. Obok dodałam nieco bitej śmietanki.
Ale mi wyszło!! Jeszcze nie wiem jak smakuje gdy całkiem wystygnie i obawiam się, że mogę nie zdążyć spróbować, bo moi panowie podążyli, za aromatem cynamonu, do kuchni.


6 komentarzy:

  1. Jakbym Cię nie uwielbiała wcześniej to tym wpisem wpadłabym na całego;))
    Może nawet takie kulinarne beztalencie to zrobi, a to pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ;-))) To Ci powiem, że sprawdza się także ze śliwkami i rabarbarem;-))))

    OdpowiedzUsuń
  3. a co dodać, żeby doopa nie rosła?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm.... mniej kruszonki więcej owoców? ;-))))

      Usuń
  4. wreszcie mam przepis na kruszonkę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-))) Prościzna trzeba przyznać, a ja wcześniej nie próbowałam

      Usuń