niedziela, 19 kwietnia 2015

Jajka ze szpinakiem i szynką parmeńską




Danie do przygotowania bardzo szybko. Na lekki obiad lub kolację. Naprawdę pyszne!
Przepis widziałam na jakimś filmiku i odtwarzałam z pamięci, trochę modyfikując.

Naczynie żaroodporne trzeba wysmarować oliwą z oliwek. Następnie całe wnętrze, wraz z bocznymi ściankami wyłożyć plasterkami szynki parmeńskiej. Parmeńską można zastąpić  schwarzwaldzką albo boczkiem długodojrzewającym. Na boczek poukładać świeży szpinak. Trzeba go po umyciu dokładnie osuszyć i poodrywać  listkom ogonki. Szpinak skropiłam sosem tabasco, ale nie jest to niezbędne. Posypałam także plasterkami czosnku. Też się przy tym składniku nie upieram, ale bardzo lubię. No i czosnek dobrze się ze szpinakiem komponuje. Teraz czas na najtrudniejszy moment przygotowania potrawy. Do miseczki należy wbić jajka tak, by żółtka pozostały nienaruszone. Mnie, oczywiście ta sztuka się nie udała. Następnie jajka wylewamy na szpinak. Lekko solimy. Na każde żółtko (u Was, na pewno pozostające całkiem całe) nalewamy  po małej łyżeczce śmietanki. To uchroni żółtka przed zbyt szybkim ścinaniem się. Całość posypujemy startym żółtym serem. Ja użyłam tartej mozzarelli.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
Na jakieś 20-25 minut. Trzeba sprawdzić czy białka się ścięły.
Danie gotowe. Smacznego bardzo. 





1 komentarz: