Poszukiwanie smaku sałatki z białej kapusty, oszczędnej w
składniki, a mimo to aromatycznej zaczęłam bardzo dawno temu. Jest w Poznaniu
taka nieduża pizzeria, która jako czekadełko podaje wyjątkową w smaku sałatkę.
Trafiłam w końcu na przepis. Sałatka nie wychodzi mi idealnie taka sama, ale
biorę pod uwagę, że tamta, z pizzerii, jest nieco inna, bo jest robiona w dużej
ilości i tak jak w wypadku kapusty kiszonej, objętość potrawy wpływa na
specyficzny smak.
Niemniej bardzo serdecznie polecam. Sałatkę najlepiej zrobić
poprzedniego dnia, by miała czas odstać swoje w lodówce i się dokładnie
zmacerować. Można ją przechowywać nawet 5-7 dni i z każdym dniem będzie
smaczniejsza. Pasuje do ryby, do dań mięsnych, a nade wszystko do potraw z
grilla.
Przepis jest na ćwiartkę dużej białej kapusty. Ale bardzo
łatwo zwiększyć proporcje i im więcej jej zrobimy tym będzie smaczniejsza.
Pierwsze 12 godzin niech stoi w lodówce w dużej misce, a potem można poporcjować
do słoików, by łatwiej ją przechowywać. I jeszcze jedna uwaga: objętość
poszatkowanej dopiero co kapusty i objętość już gotowej, zmacerowanej ma się
jak 2:1. Po prostu gotowego produktu będzie o połowę mniej.
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
Marynatę zagotować. Trzeba pilnować, bo przy tych proporcjach
płynu będzie bardzo mało.
Kapustę poszatkować, wydusić z solą. Gdy zaczyna być wilgotna wrzucić oregano i kminek. Zalać gorącą marynatą. Gdy całość ostygnie wstawić do lodówki na 12 godzin.
Do poszatkowanej kapusty można zetrzeć marchewkę, a do marynaty dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Zamiast marchwi można dodać pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę albo suszoną chilli. Proponuję na pierwszy raz zrobić kapustę z przyprawami, a przy następnej … puścić wodze fantazji.
Smacznego bardzo.
Kapustę poszatkować, wydusić z solą. Gdy zaczyna być wilgotna wrzucić oregano i kminek. Zalać gorącą marynatą. Gdy całość ostygnie wstawić do lodówki na 12 godzin.
Do poszatkowanej kapusty można zetrzeć marchewkę, a do marynaty dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Zamiast marchwi można dodać pokrojoną w paseczki marynowaną paprykę albo suszoną chilli. Proponuję na pierwszy raz zrobić kapustę z przyprawami, a przy następnej … puścić wodze fantazji.
Smacznego bardzo.
👍
OdpowiedzUsuń