- kawałek białej kapusty, bardzo cieniutko poszatkowanej
- pół cebuli również w cieniutkie piórka poszatkowanej
- mała marchewka strata na tarce o dużych otworach
- kawałek zielonego ogórka , starty na tarce o dużych oczkach
- sól, pieprz, cukier, sok z połówki cytryny
- łyżka gęstego majonezu.
Kapustę przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą. To pozwoli ją pozbawić zanieczyszczeń i nieco zmacerować. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Cebulę pokrojoną posypać odrobiną soli i mocno wygnieść ręką, by puściła sok. Zetrzeć marchew i ogórek.
Kapustę, gdy wystygnie posolić i także mocno wygnieść, aż puści sok. Zostawić jeszcze na ok. 20 minut.
Teraz połączyć wszystkie składnik, dodać przyprawy, sok z cytryny, wymieszać, a na koniec dodać majonez i raz jeszcze wymieszać.
Wstawić do lodówki na 15-20 minut albo … do następnego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz