Zawzięłam się, że musi być metoda, tylko ja jej nie znam.
No i już znam!
Tajemnica czystej w swym smaku pieczeni, bez nadmiaru przypraw i aromatów to solanka.
Zrobiłam pieczeń po bawarsku, ale mięso zamarynowane w solance może być podstawą zwykłej pieczeni w sosie własnym albo z dodatkami, do których jesteście przyzwyczajeni.
Solanka to zimna woda z solą w proporcji 2 łyżki czubate soli na 1 litr wody. W takim roztworze, bez dodatkowych przypraw, zanurzyłam szynkę wieprzową, tzw kulkę (1 kg). Mięso musi być zanurzone w całości. Zrobiłam to wieczorem, w przeddzień pieczenia.
Następnego dnia wyjęłam szynkę, osuszyłam bardzo dokładnie ręcznikami papierowymi i jeszcze zostawiłam do dokładniejszego obeschnięcia (ok. pół godziny). Teraz mięso natarłam dużą ilością pieprzu mielonego i ostrej papryki.
Na patelni rozgrzałam łyżkę tłuszcz (smalcu– niby przestępstwo zdrowotne, choć coraz częściej mówi się, że nie taka zbrodnia jakby producenci olejów sobie życzyli) i osmażyłam mięso ze wszystkich stron. Przełożyłam mięso do brytfanny i dodałam tłuszcz z patelni (teraz to już dosłownie kilka kropel zostało). Na sitku przelałam wrzątkiem 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (używam tylko Hortex i nie wiem nic o jakości innej). Po odsączeniu dodałam do tego sita 1 dużą cebulę krojoną w półplasterki oraz 4 ząbki czosnku, również siekane. Wszystko wymieszałam, dodałam soli, ostrej papryki i wszystkie warzywa przełożyłam do brytfanny, wokół mięsa.
MIĘSO Z WARZYWAMI PRZED DOLANIEM PIWA
Wracam do mojej pieczeni po bawarsku. Co pół godziny pieczeń przewracamy, polewając sosem z warzywami. Kucharze twierdzą, że pieczenie powinno trwać 1 godzinę na 1 kg mięsa. Pewnie zależy to od pieca, użytych naczyń i wychładzania piekarnika w czasie odwracania mięsa. Moje mięso było gotowe po 1 godz. i 40 minutach. Jeśli sos zbyt rzadki można go zaciągnąć wodą z mąką, ale lepiej mięso wyjąć, brytfannę wystawić na płytę i sos odparować.
Pieczeń w ten „tajemniczy” sposób przygotowana miękka, a jednocześnie ładnie się kroi i naprawdę nie jest sucha. Do tego mogą być pyzy i gotowana kiszona kapusta. Ale także spokojnie można podać z chlebem, bo sos z jarzynami jest bardzo smaczny. Nie ma problemu, gdy nadmiar mięsa zostanie, bo na zimno, do kanapek równie smaczne.
GOTOWA PIECZEŃ NIECO "NIEWYRAŹNA" BO JESZCZE SKWIERCZY, A JA JESTEM MARNYM FOTOGRAFEM
P.S. Każdej pieczeni, jakby nie była przygotowana , po
zakończeniu pieczenia należy dać "odpocząć", by ciepło i soki rozeszły
się równomiernie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz