Ilu kucharzy tyle przepisów na pizze i do tego każdy wyśmienity.
Dla mnie ten przepis dobry co to pozwala zrobić pizze i jej nie spieprzyć.
Próby wg tego przepisu zakończyły się sukcesem. Do tego da się go powtórzyć. Spróbujcie.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 paczka drożdży instant (7g)
- 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- sól (4g)
Mieszamy w misce mąkę i sól. W kubeczku rozpuszczamy drożdże instant w wodzie, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 5-7 minut.
Do
mąki wlewamy rozrobione drożdże i dwie łyżki oleju, mieszamy łyżką, a
następnie wyrabiamy ręką kilka minut do chwili, gdy ciasto jest miękkie,
sprężyste i odstaje od dłoni. Robimy kuleczkę, zostawiamy w misce i
przykrywamy ściereczką. Potrzeba ciepłego miejsca (nasłoneczniony
parapet na ten przykład. Ale tak jesiennie nasłoneczniony, a nie w
upalne lato)
W tym czasie przygotowujemy sos:
- ½ kartonika przecieru pomidorowego
- papryka ostra, mielona
- pieprz Cayenne
- łyżeczka cukru
- sól do smaku
- oregano lub inne zioła (co kto lubi)
Wszystko dokładnie wymieszać i sos gotowy
Przygotowujemy pozostałe składniki:
- 25 – 30 dg żółtego sera
- szynka pokrojona w paski lub kwadraty
-
no i co tam chcecie: ananas krojony w kostkę, pieczarki w cieniutkich
plasterkach, cebula w piórka krojona, oliwki całe, czosnek, banan,
salami……………………………………………………..
Gdy
ciasto podrośnie (podwoi objętość) przełożyć kulkę na stolnicę i
….rozpłaszczać albo rozwałkować do 0,5 cm grubości. Przełożyć ciasto na
blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pizzę sosem (dość
grubo, ale nie przesadzać – nie może spływać), posypać niewielką ilością
sera, na tym układać składniki jakie mamy ochotę, na wierzch posypać
żółtym serem – grubość warstwy zależy od upodobań (jak widać na zdjęciu
ja przegięłam pałę i część spłynęła)
Pizza powinna piec się w wysokiej temperaturze – 250 st.C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-12 minut (do zrumienienia brzegów i roztopienia sera)
No co tu dużo gadać: pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz