poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ogórki małosolne

Błyskotliwie zauważę, że potrzebne są ogórki: małe, nieuszkodzone, jędrne. Poza tym liście chrzanu, korzeń chrzanu, 1 główka czosnku na każde 1,5 kg ogórków, koper (może być zielony, zwykły jak nie ma tego kwiatowego). Poukładać ciasno, przekładać warstwy liśćmi chrzanu i koprem i wrzucać po kilka przekrojonych ząbków czosnku na każdą warstwę i paseczku korzenia chrzanu. Zalewa: zagotować wodę i gorącą posolić: 1,5 łyżki soli na każdy litr wody. Ogórki zalać gorącą zalewą, ze dwa centymetry powyżej poziomu ogórków, przykryć talerzykiem i przycisnąć kamieniem albo np. słoiczkiem z wodą - byle były przyciśnięte. Słój, czy garnek czy w czym tam kisicie, przykryć ściereczką. Następnego dnia już ładnie pachnie, jeszcze następnego, wprawdzie nie są gotowe, ale ja je już wyżeram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz