…
dedykuję Ewie, bo to w jednym naczyniu robiony obiad….no dobra,
pozostaje do umycia także patelnia i garnek po gotowaniu ziemniaków…
- 1 większa lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe, dokładnie obrane z powięzi
- 30-40 dag pieczarek
- 2 sztuki, niezbyt grubego pora
- 2 średnie pomidory (sparzone i obrane ze skóry)
- ziemniaki (po dwa na osobę)
- 4-5 ząbków czosnku
Sos:
- 4-5 łyżek sosu sojowego, ciemnego
- 4-5 łyżek ulubionego ketchupu
- 1-1,5 łyżki przyprawy gyros (lub innej mieszanki do mięs)
- po łyżeczce ziół ( ja daję suszony koperek+suszona pietruszka+suszone oregano)
- łyżka oliwy
- kilka łyżek wrzącej wody
Polędwiczki
kroimy na grube plastry (3-4 cm) i każdy, kładąc na desce powierzchnią
cięcia, mocno rozgniatamy ręką (nie rozbijamy!). Pory kroimy w cienkie
plasterki. Tak samo czosnek. Pieczarki, po obraniu, kroimy na ćwiartki.
Ziemniaki obgotowujemy na pół miękko (całe), a następnie kroimy także na
ćwiartki.
Na
patelni mocno rozgrzewamy kilka łyżek dobrej oliwy i obsmażamy plasterki
polędwiczek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię
wrzucamy pieczarki, obsmażamy ze wszystkich stron, dodajemy pory i
czosnek i smażymy do chwili, gdy por straci swoją sprężystość. Wszystko
przekładamy do naczynia z mięsem. Pomidory (bez skóry) kroimy w dużą
kostkę i także dodajemy do mięsa z grzybami. Następnie dokładamy lekko
przestudzone ziemniaki. Przy pomocy dwóch drewnianych łyżek lekko
mieszamy wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym.
Składniki
sosu dokładnie mieszamy w misce i dodajemy tyle wrzącej wody, by sos
był lekko zawiesisty, ale nie gęsty. Smakujemy i ewentualnie dodajemy
jeszcze sos sojowy albo koncentrat, może zioła…. Sos musi być mocno
słony, kwaskowy, aromatyczny (trzeba zwrócić uwagę, że mięso nie było
solone. Ziemniaki, z powodu krótkiego obgotowywania, także są mało
słone).
Wszystko co wymieszaliśmy w naczyniu zalewamy sosem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, na ok. 50 minut.
Bardzo smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz