poniedziałek, 7 stycznia 2013

Udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami

Mogą to być całe udka, mogą same pałki albo same podudzia. Nie próbowałam robić w ten sposób piersi, ale obawiam się, że jedzonko będzie zbyt suche (chyba, że podzielne na kilka kawałków).

Potrzebne:

- kawałki kurczaka

- puszka pomidorów (dla 2 osób, jeśli więcej porcji to 2 puszki)

- spora cebula

- 4 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek (względnie dobry olej)

- sól, pieprz mielony, ostra papryka proszkowana, nieco curry, troszkę kurkumy (niekoniecznie), zioła jakie lubimy (majeranek, oregano albo tymianek)

- ziemniaki

Po osuszeniu mięsa natrzeć solą, pieprzem, papryką. Nasypać na środek dłoni trochę curry i kurkumy, rozetrzeć między dłońmi i oklepać mięso (chodzi o delikatną nutę tych przypraw). Posypać ziołami. Mięso zostawić na pół godziny.

W tym czasie obgotować ziemniaki w osolonej wodzie (10 minut) i takie na pół ugotowane odcedzić i dać im obeschnąć.

Na patelni rozgrzać oliwę (sporo). Osmażyć  ze wszystkich stron mięso i przełożyć do płaskiego garnka, w którym mięso będzie się dusić. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i czosnek krojony w cieniutkie plasterki. Poddusić nie rumieniąc i łyżką cedzakową przełożyć do mięsa.

Pomidory odcedzić na sitku, pozostawiając sok. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i też dodać do mięsa. Przykryć i dusić do miękkości mięsa. Ewentualnie uzupełniać sokiem z pomidorów. Mięso nie powinno być w sosie, a tylko z wilgotnymi pomidorami z cebulą.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200-220 stopni. Na blaszkę wylać olej, który pozostał po osmażaniu mięsa. Wrzucić przekrojone na pół ziemniaki i je umazać w oliwie, ze wszystkich stron. Posypać kminkiem lub innymi ziołami.

Blaszkę wstawić do gorącego piekarnika, na ok. 45 minut. W połowie czasu obrócić ziemniaki na drugą stronę. Jeśli rumienią się zbyt szybko, zmniejszyć moc piekarnika.

Do tego najlepiej smakuje jakaś zielenina (rukola lub sałata), z sosem winegret (czyli zawiesina oliwy, soli, cukru, soku z cytryny i ewentualnie rozgniecionego czosnku) Najłatwiej zrobić winegret wkładając składniki do małego słoiczka typu twist i energiczne potrząsać.

Nooooo…. I w godzinę jest obiadek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz