poniedziałek, 7 stycznia 2013

Schab po cygańsku

Diabli wiedzą czemu to jest po cygańsku ;-))))
Może to być schab, pokrojony w plastry, mogą również być piersi z kurczaka, pozbawione polędwiczki.
Mięso lekko rozbijamy. Solimy.
W małej miseczce mieszamy:
- 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2-3 łyżki ulubionej musztardy
Powstałą pastą maziamy nasolone mięso, po obu stronach i zostawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie ścieramy na tarce, o dużych otworach (oczywiście w malakserze elektrycznym fajniej, szybciej….tylko trzeba urządzenie potem myć)
- 3 marchewki
-2 pietruszki
- kawałek selera
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy 2-3 cebule, pokrojone w piórka, mieszamy wszystko, dodajemy łyżkę papryki w proszku słodkiej, trochę papryki proszkowanej ostrej.
Na dno naczynia, które nadaje się do piekarnika przekładamy połowę warzyw. Na tym układamy nasze pomaziane kotlety lub filety z kurczaka. Przykrywamy resztą warzyw.
Przygotowujemy 0,75 – 1 litra bulionu  (najłatwiej z kostek rosołowych), trochę bardziej słonego niż mówi o tym przepis na opakowaniu (czyli 0,75 litra z dwóch kostek).
Całość zalewamy i wstawiamy z przykryciem (może być z folii aluminiowej) do pieca nagrzanego do 200st.C.
Kurczak będzie gotowy po godzinie. Schab wymaga 80 minut.Pod koniec zajrzyjcie do garnka i jeśli jest za dużo płynu odkryjcie naczynie, by nadmiar odparował.
Super z gotowanymi ziemniakami, ale jak ktoś jest miłośnikiem ryżu to on również będzie pasował
Danko smaczne bardzo, aromatyczne i poza myciem malaksera, mało pracochłonne. Bo i garów do mycia potem niezbyt dużo;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz