poniedziałek, 7 stycznia 2013

Szybka kartoflanka

Zupa sycąca, rozgrzewająca. Świetna na kłopoty żołądkowe.
Zagotować 2 litry wody, dodać kostki rosołowe, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę masła. Na wrzący rosołek wrzucić jedną sporą marchewkę pokrojoną w plasterki. Gdy jest pół miękka dodać kilogram ziemniaków pokrojonych w plastry, zmniejszyć ogień i ugotować ziemniaki do chwili, gdy lekko się rozpadają.
Zestawić z ognia, całość zmiksować. Postawić garnek z powrotem na gaz, jeszcze raz zagotować, doprawić mielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Jeśli nie jest dla kogoś cierpiącego na żołądek zaprawić słodką
śmietanką. Do tego zrobić grzanki z chleba (pokrojony w kostkę , nie najświeższy chleb, wrzucić na gorące masło bądź - lepiej - oliwę z oliwek i obrumienić kosteczki ze wszystkich stron. Podawać osobno i każdy, na bieżąco dorzuca sobie do zupy po trochu, jeśli nie lubi by się rozbabrały.
Tę samą zupę można zrobić na sposób bardziej odżywczy, ale i dłuższy: zrobić wywar na mięsie i włoszczyźnie. Odcedzić, zostawiając tylko 1-2 marchewki, na tym ugotować ziemniaki i zmiksować. Potem ugotowane mięsko można w kawałkach dodać do zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz