poniedziałek, 7 stycznia 2013

Włoskie pulpeciki

To naprawdę smaczne jedzonko. Do tego szybkie, z niewielu składników.
1/2 kg mielonego mięsa
1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju
3-4 duże ząbki czosnku
1 cebula
1 puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
bułka tarta
1-2 łyżki przyprawy do gyros lub innej aromatycznej do mięsnych potraw
1 jajko
sól, pieprz, słodka papryka

No to do dzieła. Możesz zawiadomić rodzinę, że za góra 45 minut będzie obiad.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać surowe jajko, łyżkę bułki tartej, wlać 1 łyżkę zimnej wody, startą na tarce (albo rozbabraną w blenderze na gładko) 1 cebulę, 1 łyżkę przyprawy do mięs, dosolić do smaku, dodać mielony pieprz. Dokładnie wymieszać masę i ją wyrobić ręką. Powinna mieć konsystencję taką, by można formować małe pulpeciki. Jeśli za rzadka - dodać nieco bułki tartej lub wody jeśli zbyt zbita. Do szerokiej płaskiej miski lub po prostu na duży talerz wysypać bułkę tartą. Moczonymi często w zimnej wodzie rękami formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wkładać od razu do bułki tartej.
Ze słoika z suszonymi pomidorami odlać na patelnię 2-3 łyżki oleju i go rozgrzać. Wkładać na gorący olej pulpeciki otoczone w bułce tartej. Początkowo, póki się białko w mięsie nie zetnie, raczej nie mieszać, a często poruszać patelnią, by się równo obsmażyły (mieszanie może je uszkodzić). Gdy obrumienione dodać odsączone, pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek pokrojony w plasterki, łyżkę przyprawy do mięs, trochę słodkiej papryki w proszku. Zamieszać i dodać gorącej wody tak do 2/3 wysokości pulpecików. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć i całość dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać fasolkę wraz z sosem pomidorowym i już tylko zagotować. Doprawić solą jeśli trzeba.
Podawać z chlebem.
Jeśli nie dodawać fasoli, a zamiast tego 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, zagotować  i powstały sos zagęścić mąką rozrobioną z zimną wodą to powstanie pyszny sos do spaghetti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz