niedziela, 3 lutego 2013

Smażone udka z kurczaka i sałatka z modrej kapusty



Zacznę od modrej kapusty, co by Dreamu też na spokojnie przeczytała cały wpis, a nie przebiegała nerwowym wzrokiem tekstu, czy aby tajemnicy wielkiej nie zdradziłam. Nic nie zdradziłam, pokazuję tylko.

Dla niewtajemniczonych: sałatka jest wg tajnego przepisu dreamowej teściowej. Dostałam przepis, ale pod warunkiem, że opis jak ją zrobić, do grobu zabiorę. To też do testamentu, co to go już dawno napisałam, dopisałam punkt z przepisem na sałatkę, z zastrzeżeniem, że mogą z niego korzystać córka i synowa TYLKO DO WYŁĄCZNEGO, domowego użytku.
No to udka. Myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. W misce, w której udka się zmieszczą, mieszamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól, ostrą paprykę, majeranek, 2-3 ząbki czosnku najlepiej roztarte z solą. Nurzamy w miksturze mięso i tam gdzie się da także smarujemy pod skórą. Wkładamy do lodówki na godzinę (albo na całą noc). Następnego dnia rozgrzewamy patelnię teflonową, bez tłuszczu. Układamy udka i osmażamy z jednej strony,
 gdy rumiane odwracamy, obok udek kładziemy po jednej na osobę marchewce pokrojonej w walce i dwie cebule podzielone w ćwiartki. Polewamy resztą zalewy, w której udka się marynowały. Gdy i z drugiej strony rumiane, zmniejszamy grzanie, dodajemy kawałek masła, jeszcze posypujemy suchym majerankiem i przykrywamy. Dusimy do miękkości mięsa i marchwi (cebula na pewno zdąży). Gdy miękkie odkrywamy patelnię , zwiększamy trochę grzanie, by nóżki zyskały chrupiącą skórkę.Na zdjęciu udka po dołożeniu jarzyn, a nie gotowe. Gotowej potrawie zapomniałam zrobić zdjęcie
Naprawdę szybko i naprawdę aromatycznie.


8 komentarzy:

  1. No nie napisałas najważniejszego, czy T. smakowała???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wszystkim bardzo. Następnego dnia chyba jeszcze lepsza

      Usuń
    2. My robimy ją na święta (do kaczki), dwa dni mamy obtańcowane jednym zielskiem ;o)

      Usuń
    3. Na święta (do kaczki, do rolad wołowych, pieczeni jakowejś) robię z reguły gotowaną modrą, podawaną na gorąco. Teraz na pewno będzie wymiennie, bo to jednak nie jest "surowizna", która musi być w większości robiona na świeżo

      Usuń
    4. Zrobiłam kurczaka i muszę przyznaç, że bardzo dobry przepis. Bardzo nam smakowało i polecam !!! Proponuję ziemniaczki purée.

      Usuń
    5. Skoro lubisz kurczaka, to gorąco polecam to: http://dlacorkiisynowej.blogspot.com/2015/06/sliczne-kawaki-kurczaka.html
      Naprawdę pychota. Pozdrawiam

      Usuń
  2. zadam może i głupie pytanie....
    czy ta druga strona udek (powiedzmy brzydsza) tez sie ladnie upiecze???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są osmażane po obu stronach, a końcowe silniejsze podgrzanie służy odparowaniu nadmiaru wody. Będą ładne po obu stronach;-)

      Usuń