Zacznę od modrej kapusty, co
by Dreamu też na spokojnie przeczytała cały wpis, a nie przebiegała nerwowym
wzrokiem tekstu, czy aby tajemnicy wielkiej nie zdradziłam. Nic nie zdradziłam,
pokazuję tylko.
Dla niewtajemniczonych: sałatka
jest wg tajnego przepisu dreamowej teściowej. Dostałam przepis, ale pod
warunkiem, że opis jak ją zrobić, do grobu zabiorę. To też do testamentu, co to
go już dawno napisałam, dopisałam punkt z przepisem na sałatkę, z
zastrzeżeniem, że mogą z niego korzystać córka i synowa TYLKO DO WYŁĄCZNEGO,
domowego użytku.
No to udka. Myjemy i bardzo
dokładnie osuszamy. W misce, w której udka się zmieszczą, mieszamy 3-4 łyżki
oliwy z oliwek, sól, ostrą paprykę, majeranek, 2-3 ząbki czosnku najlepiej roztarte
z solą. Nurzamy w miksturze mięso i tam gdzie się da także smarujemy pod skórą.
Wkładamy do lodówki na godzinę (albo na całą noc). Następnego dnia rozgrzewamy
patelnię teflonową, bez tłuszczu. Układamy udka i osmażamy z jednej strony,
gdy
rumiane odwracamy, obok udek kładziemy po jednej na osobę marchewce pokrojonej w
walce i dwie cebule podzielone w ćwiartki. Polewamy resztą zalewy, w której
udka się marynowały. Gdy i z drugiej strony rumiane, zmniejszamy grzanie,
dodajemy kawałek masła, jeszcze posypujemy suchym majerankiem i przykrywamy. Dusimy
do miękkości mięsa i marchwi (cebula na pewno zdąży). Gdy miękkie odkrywamy
patelnię , zwiększamy trochę grzanie, by nóżki zyskały chrupiącą skórkę.Na zdjęciu udka po dołożeniu jarzyn, a nie gotowe. Gotowej potrawie zapomniałam zrobić zdjęcie
Naprawdę
szybko i naprawdę aromatycznie.
No nie napisałas najważniejszego, czy T. smakowała???
OdpowiedzUsuńNo wszystkim bardzo. Następnego dnia chyba jeszcze lepsza
UsuńMy robimy ją na święta (do kaczki), dwa dni mamy obtańcowane jednym zielskiem ;o)
UsuńNa święta (do kaczki, do rolad wołowych, pieczeni jakowejś) robię z reguły gotowaną modrą, podawaną na gorąco. Teraz na pewno będzie wymiennie, bo to jednak nie jest "surowizna", która musi być w większości robiona na świeżo
UsuńZrobiłam kurczaka i muszę przyznaç, że bardzo dobry przepis. Bardzo nam smakowało i polecam !!! Proponuję ziemniaczki purée.
UsuńSkoro lubisz kurczaka, to gorąco polecam to: http://dlacorkiisynowej.blogspot.com/2015/06/sliczne-kawaki-kurczaka.html
UsuńNaprawdę pychota. Pozdrawiam
zadam może i głupie pytanie....
OdpowiedzUsuńczy ta druga strona udek (powiedzmy brzydsza) tez sie ladnie upiecze???
Są osmażane po obu stronach, a końcowe silniejsze podgrzanie służy odparowaniu nadmiaru wody. Będą ładne po obu stronach;-)
Usuń