piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie po kaszubsku



Bez śledzi ponoć nie ma Wigilii. Dla mnie w każdym razie śledzie być muszą.
Śledzie po kaszubsku łatwo zrobić, do tego trzeba przynajmniej dobę wcześniej, a jeszcze lepiej kilka dni. Tym sposobem jedno danie wigilijne gotowe zawczasu i tylko wyłożyć na półmisek. A jeśli się je przygotuje w ładnym naczyniu, to nawet wykładać na nic nie trzeba i wprost z lodówki mogą wjechać na stół. Jeśli jakaś część zostanie to też nie ma dramatu, bo ze spokojem wytrzymują dwa tygodnie, więc jak znalazł przystawka na Sylwestra.
Jako, że to jedna z wielu potraw wigilijnych nigdy nie robię ich dużo. Proporcje są na 4-5 śledzi.

Śledzie solone należy namoczyć na kilka godzin, ale sprawdzać czy aby na pewno były bardzo słone, żeby też nie wypłukać ich do cna.
W czasie jak się moczą należy przygotować:
- 30 dag cebuli (4-5 sztuk średniej wielkości)
- 75 ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu
- 3-4 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy lub kilka ziarenek    kolendry (uwaga - jest bardzo aromatyczna)
W garnku rozgrzać nieco olej, wrzucić cebulę pociętą w piórka. Szklić niezbyt spiesznie.
Dodać cukier, rozpuścić, dodać ocet i koncentrat, zagotować. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i łyżkę gorczycy. Zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
Mieszankę podzielić tak na oko na trzy porcje. Pierwszą warstwę wyłożyć do naczynia, w którym śledzie mają się marynować. 
Na niej położyć śledzie pokrojone w paski, w poprzek. Przykryć drugą porcją marynaty i znów poukładać śledzie. Na wierzch położyć trzecią warstwę marynaty.
Wstawić do lodówki, ale jeśli ktoś dysponuje chłodniejszą spiżarnią mogą i tam stać. Cukier, ocet i olej gwarantują zakonserwowanie.
Bardzo smacznego.

6 komentarzy:

  1. Dziękuję,dziekuję,dziękuję! Właśnie szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę, proszę, proszę ;-)))) Na zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj bardzo smacznego.jutro zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszubskie to ulubione wigilijne danie mojego Syna.
      Ja natomiast wolę, też polecany przeze mnie na FB, śledzik babuni.
      Czyli smacznego bardzo i wesołych Świąt.

      Usuń
  4. Pozdrawiam i życzę udanych Świąt :)
    Śledź po kaszubsku obowiązkowy i w tym roku !
    Masz konto na FB i wrzucasz tam przepisy ? Jak Ciebie odnaleźć ? Oczywiście jeśli życzysz sobie bym Ciebie odnalazła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, mam profil. Łatwo mnie znaleźć: https://www.facebook.com/zante.iksinska i będzie mi bardzo miło gościć Cię w gronie znajomych.
    Tobie również cudnych Świąt i Nowego Roku obfitującego w sukcesy.

    OdpowiedzUsuń