wtorek, 11 lutego 2014

Kotlety soute czyli mięsko z cebulką





 Mięsko z cebulką dość często bywa na moim stole. To proste danie, które robi się prawie samo. Nie wymaga dużo składników i przypraw, bo jest aromatyczne już z założenia, dzięki obecności dużej ilości cebuli.
Kotlety schabowe bez kości, ok. centymetrowej grubości, trzeba lekko pobić tłuczkiem. Właśnie pobić, a nie rozbić. Po prostu troszkę je obtłuc. Posolić, oprószyć pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką z umiarem. Przyprawy lekko wetrzeć w kawałki mięsa. Następnie, najlepiej przez małe sitko, obsypać każdy kawałek mąką. Leciutko i niewiele. Nie przyklepywać mąki, jak się często robi panierując mięso, ale wręcz przeciwnie. Każdy plaster mięsa posypać, a następnie strząsnąć nadmiar mąki. Pozostanie tyle tylko, ile się zdoła do mięska przyczepić czyli niewiele.
Plastry mięsa obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (oleju rzepakowym najlepiej) i przełożyć do płaskiego garnka o grubym dnie. Mięso skropić odrobiną tłuszczu od smażenia. Na mięsie ułożyć grubą warstwę cebuli krojonej w piórka. To musi być spora ilość. Po jednej cebuli średniej wielkości na każdy kawałek mięsa plus jedna. No po prostu obficie ma być.
Cebule posypać ostrą papryką i skropić sosem sojowym. Jeśli ktoś sosu sojowego nie lubi można cebule lekko posolić. Można także dodać trochę majeranku albo innych ziół, które szczególnie sobie cenimy.
Garnek przykrywamy i na średnim grzaniu zaczynamy duszenie mięsa.
Po 15 minutach sprawdźmy, czy aby na pewno cebula puściła sok. Co jakiś czas należy poruszać garnkiem, by mięso nie przywierało do dna. Gdy ilość płynu zmniejszy się znacznie mięso odwracamy. Wtedy odkrywa się, że z kopy cebuli zostało naprawdę niewiele. Odwrócone mięso lekko podlewamy wodą i dusimy dalej. W zależności od jakości mięsa kotlety będą gotowe po 45 minutach, do godziny. Teraz już zaglądać trzeba często, by mięsa nie przypalić, a z drugiej strony by ilość płynu nie była zbyt duża.
Chodzi o to, by kotlety nie były w sosie, ale w upróżonej cebuli.
Takie mięsko z cebulką najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i z surówką lub mizerią. Bardzo smacznego






7 komentarzy:

  1. Dzień dobry Zante. Widzę tu u Ciebie dziś pyszne danie,ale jak dla mnie to pilnowanie mięsa i czas duszenia, to niestety tracę cierpliwość w kuchni . Lubię jak nie trzeba pilnować i kotlety najczęściej wędrują wspólnie z frytkami do mojej frytkownicy. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie-;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frytkownica to dla ludzi o żelaznej trzustce i wątrobie. No i smakuje całkiem inaczej.

      Usuń
  2. Zgadnij co dzisiaj zrobię na obiadek? Podpowiem, e rozmroziłam schab i kupiłam dwa kilo cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-)))) Koniecznie napisz czy smakowało.

      Usuń
    2. Bardzo... Na pewno będę robić częściej. Bo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Takie przepisy lubię najbardziej:)

      Usuń
  3. Cebulke podsmażyłam lekko na tłuszczu od mięsa i też było smacznie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wówczas na pewno inaczej smakuje, co wcale nie znaczy, że gorzej ;)
      Zante

      Usuń