Jestem mamą dorosłych dzieci. Nawet mam już Zięcia. Może Synowa pojawi się na nieboskłonie czyli anioł zstąpi na ziemię? Spisuję domowe przepisy, czasem banalne, czasem trudniejsze, by służyły młodym. Wszak jedzonko to jedna z największych przyjemności, nieprawdaż?

niedziela, 14 sierpnia 2016
Rosyjskie ogórki małosolne
Ależ mnie tu dawno nie było! Zakręty życiowe, zlecenia, ale też uroki życia pochłonęły mnie bardzo.
Dziś wpadam tu tylko na krótko, ale za to ze świetnymi ogóreczkami.
Przepis przypadnie do gustu najbardziej tym, którzy lubią ogóreczki takie tylko lekko "szturchnięte".
Na 1 kg ogórków gruntowych potrzeba kilka baldaszków kopru, 3 - 4 duże ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kilkanaście ziarenek gorczycy, 1 łyżka soli i ... worek strunowy.
Do tegoż worka, na dno wkładamy część kopru. Na nim układamy umyte i osuszone (to ważne!) ogórki, z poobcinanymi końcówkami. Dorzucamy czosnek podzielony na mniejsze części, gorczycę, wiórki chrzanu i resztę kopru. Dosypujemy łyżkę soli i ... już. Zamykamy szczelnie worek i wielokrotnie nim obracając, mieszamy zawartość. Worek wkładamy do lodówki. Przy każdej nadarzającej się okazji obracamy workiem. Po 2 dobach można cieszyć się ogórkami małosolnymi. Zaletą tak zrobionych ogórków jest to, że znacznie dłużej pozostają w pierwszej fazie kiszenia.
Smacznego bardzo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz